Nieuwe spelregels 2019

Nieuwe waterpoloregels: wat moet je weten?

Het complete overzicht met de nieuwe en aangepaste regels kan je op de website van de KNZB vinden. Wij hebben de belangrijkste veranderingen (in volgorde van het reglement) voor je op een rij gezet:

• De 5-meterlijn wordt verplaatst naar de 6 meter. Strafworpen worden wel vanaf 5 meter genomen. De coach mag in de aanval meelopen tot 6 meter.
  • Spelers mogen via het vliegende wisselgebied wisselen: tot aan de eigen helft, in een vak van minimaal 0,5 meter breed. De vliegende wissel mag elk moment plaatsvinden, zolang de speler en zijn of haar vervanger zich gelijktijdig zichtbaar boven water in de wisselzone (buiten het speelveld) bevinden en elkaars hand boven water raken.
  • Waar mogelijk mag een video assistent scheidsrechter de scheidsrechter(s) ondersteunen bij twijfelachtige doelpunt/geen-doelpunt situaties door middel van een waarschuwing of het tonen van video-replay beelden.
  • Bij wedstrijden van 4 x 8 minuten wordt rust tussen de tweede en derde periode 3 minuten.
  • Elke ploeg mag twee time-outs per wedstrijd aanvragen.
  • Een speler mag rechtstreeks vanuit een vrije bal buiten de 6 meter scoren. De speler mag de bal ook zelf nemen door de bal los te laten (opgooien of op het water leggen), en daarna direct scoren – met of zonder dreiging of zwemmen.
  • Een speler mag rechtstreeks vanuit een hoekworp scoren. De speler mag de bal ook zelf nemen door de bal los te laten (opgooien of op het water leggen), en daarna direct scoren – met of zonder dreiging of zwemmen.
  • Een vrije worp wordt genomen op de plaats waar de bal zich bevindt, niet waar de overtreding heeft plaatsgevonden.
  • De schotklok gaat terug naar 20 seconden, in plaats van 30, bij: een uitsluiting, een hoekworp (corner), als na het nemen van een strafworp de bal weer in handen komt van dezelfde ploeg en bij een rebound na schot op doel, waarbij het balbezit voor dezelfde aanvallende ploeg blijft.
  • Uitzondering bij uitsluiting: alleen wanneer de schotklok op 19 seconden of minder staat gaat deze naar 20 seconden. Zodra er nog 20 seconden of meer te spelen zijn, blijft die tijd gehandhaafd en is de straftijd voor de uitsluiting 20 seconden.
  • Als een aanvallende speler die binnen de 6 meter met zijn gezicht naar het doel ligt en tijdens een scoringspoging door de verdediger van achteren wordt gehinderd – zoals vasthouden of terugtrekken – moet een strafworp worden toegekend. Dit geldt niet als de aanvaller scoort, als de aanvaller met zijn of haar gezicht van het doel af ligt of wanneer de verdediger alleen de bal (aan)raakt.

In het vorige reglement werd expliciet vermeld dat een keeper niet over de middellijn mag. In het nieuwe reglement is deze regel weggehaald. Een keeper mag daarom de middellijn passeren en meespelen in de aanval. De keeper verliest wel zijn of haar privileges buiten het 6-metergebied: op de bodem staan, de bal stompen en de bal met twee handen tegelijkertijd aanraken.

Download hier een PDF met wijzigingen spelregels waterpolo KNZB (verkort)